‘Learn from the experts; you will not live long enough to figure it all out by yourself.’ – Brian Tracy

Hoe vaak krijg je ongevraagd of gevraagd advies van mensen in je naaste omgeving? En hoe vaak heeft dit advies uiteindelijk impact op je handelen? Waarschijnlijk in vrijwel alle gevallen heeft iemands advies impact op je handelen. De uitdaging is dat je brein gewoonweg wil nadenken over suggesties die anderen doen. Zit er een kern van waarheid in? Was dit een goed advies? Waarom krijg ik dit advies? De conversaties zijn weer begonnen. Nu is dat helemaal geen probleem. Maar wel als je hierdoor uit je focus raakt. En dat is precies wat er vaak gebeurt als anderen hun plasje over jouw situatie gaan doen. Goed of niet goed bedoeld, het maakt geen verschil. Het veroorzaakt ruis en een verstoorde focus.

Je begrijpt waarom je je adviseurs zorgvuldig moet kiezen, en niet zomaar iedereen om advies moet vragen. Kies onafhankelijke adviseurs voor jou en je situatie. Een eerlijk advies van een expert geeft je een voorsprong. Een eerlijk advies van iemand die geen verstand van zaken heeft, zet je op achterstand.

Waak voor ongevraagde adviezen en angstprojecties

Als jij een appartement wilt kopen voor de verhuur en daarvoor juridisch advies nodig hebt, moet je dat niet vragen aan mensen die er geen ervaring mee hebben. Sterker nog: je kunt beter helemaal niet spreken over je plannen, omdat mensen dan toch ongevraagd adviezen gaan geven. Ook al horen ze slechts de helft van jouw verhaal, ze komen alweer met een advies dat gebaseerd is op hun interpretatie, bevindingen en ervaringen. Praat dus niet met zo veel mogelijk mensen over plannen of ideeën. Houd ze voor jezelf, raadpleeg experts en weeg af of de potentiële winst het risico waard is.

Je kunt nu tegen jezelf zeggen: het valt allemaal wel mee, ik wil mijn ideeën juist met naasten bespreken, omdat ik het fijn vind om hun mening te horen. Maar het is geen krachtige manier om iets gedaan te krijgen. Als je zeker bent van je zaak, hoef je niet van anderen te horen of het goed is. Dan hoef je ook geen advies van ze te hebben. Behalve als het om vooralsnog onzekere gebieden gaat, vaak door gebrek aan kennis of kunde: dan is het uitermate verstandig om adviseurs te raadplegen die de kennis of kunde wél in huis hebben.

Kijk naar ‘de vrucht’ van je adviseur

Hoe kies je de juiste adviseur en hoeveel heb je er nodig? Goede vraag. De juiste adviseur vind je door naar ‘zijn vruchten’ te kijken. Heb je iemand in je omgeving die uitermate succesvol is in het verhuren van vastgoed? Raadpleeg hem als je vragen hebt over vastgoed. Heb je vragen over financiën, investeringen of bijvoorbeeld belasting(voordelen)? Raadpleeg de beste fiscalist die binnen je budget past.

Praat niet zoveel met anderen

Praat niet over je onzekerheden en problemen met mensen die ze toch niet kunnen verkleinen of die niet kunnen bijdragen aan de oplossing. Dit klinkt misschien raar, maar dit zou wat mij betreft volledig geleefd moeten worden door iedereen. Dit moet je al op een zo jong mogelijke leeftijd toepassen.

Denk rustig na over dingen, verzamel de juiste kennis, weeg zaken tegen elkaar af, raadpleeg zo nodig experts alvorens je een besluit neemt om wel of niet tot actie over te gaan. Laat je vervolgens niet meer van je koers brengen.

Praten met anderen over je ideeën, plannen en problemen helpt je niet verder. Dit is een van de redenen waarom ik iedereen kan adviseren om een businesscoach, adviseur, mentor of sparringpartner in de arm te nemen. Maar dan wel iemand met ‘zichtbare vruchten’ op de gebieden waarover jij advies nodig hebt.

Krachtige leiders vragen advies aan een expert die ze aan de hand van ‘zijn vruchten’ hebben beoordeeld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *