Communicatie is een vaardigheid die absoluut meester gemaakt moet worden. Het is namelijk vrij complex. Zodra er meer dan één mens in een ruimte is wordt er gecommuniceerd. We geven vanuit bewustzijn en nog vaker vanuit onderbewustzijn signalen aan de ander. Er is altijd communicatie zodra mensen samenkomen.

‘Communication – the human connection – is a key to personal and career success.’ – Paul J. Meyer

Verbaal, non-verbaal, schriftelijk. We pakken de basisbegrippen er even bij. In dit artikel beschrijf ik het belang van krachtig communiceren: waarom verbetert die de kwaliteit van je relaties?

Krachtige communiceren

Krachtig communiceren is het zenden en ontvangen van informatie. Daarbij moet de ander dezelfde betekenis toekennen aan de manier waarop je aan de informatie gehoor geeft. Zorg er dus voor dat je dezelfde taal spreekt. Alleen dan kun je zo effectief mogelijk de gewenste informatie kunt ontvangen of zenden. Daarbij gaat het niet alleen om woorden en de manier waarop ze uitgesproken worden. Het hangt ook samen met cultuur en andere aan de omgeving gebonden elementen. Je moet jezelf verstaanbaar maken. De energie die we toevoegen aan de woorden die we spreken, biedt een andere dimensie in communiceren.

Non-verbale communicatie zegt veel meer dan verbale communicatie, maar wordt vaker verkeerd geïnterpreteerd. Als we allemaal dezelfde taal zouden spreken en de letterlijke betekenis van woorden zouden hanteren, zou het communiceren een stuk krachtiger worden. Door letterlijk te communiceren zou je interpretatie veelal kunnen vermijden. Maar ons onderbewuste pikt zoveel signalen op dat het bijna niet mogelijk is om te communiceren zonder ruis. Daarom is het des te belangrijker om tijd te besteden aan je communicatie. Neem de tijd om informatie goed over te dragen en te ontvangen.

Doel van communicatie? Het is een middel

Communicatie zou moeten beginnen met een doel. Want ze is een middel om tot een bepaald doel te komen. Wat willen we bereiken met elkaar? Als er meerdere personen in een ruimte zijn ontstaat er communicatie. Maar, wat is het doel dan? Waarom wordt er direct gecommuniceerd? Volgens mij zouden we communicatie een stuk minder complex maken als we stellen dat ze altijd draait om beïnvloeding of relatie creëren. Die twee gaan altijd hand in hand. Zonder beïnvloeding geen relatie en andersom.

Krachtige leiders begrijpen het belang van goede communicatie. Ze ontwikkelen zowel hun non-verbale als verbale communicatievaardigheden en bewustzijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *