,

Coronacrisis: ondernemer in voor en tegenspoed

“Great crisis produce great men and great deeds of courage” – John F. Kennedy

Het is menens geworden, voor iedereen. (Ondernemend) Nederland heeft geen idee wat haar is overkomen… In deze weken van verbijstering zijn we zo alleen en toch meer dan ooit op elkaar aangewezen. Spannende tijd, ingrijpende tijd… Mijn vraag voor jou: Ga jij hier sterker uitkomen? Ja of nee? 

“Alsof ik een keuze heb!?”

Goed nieuws, je hebt een keuze. Ik weet niet hoe hard je bedrijf is geraakt door de eerste weken Corona crisis. Maar ik geloof dat jij er als persoon sterker uit komt dan dat je erin ging. Tenminste… dan moet je wel een keuze maken. Je bent ondernemer in voor- en tegenspoed. En dit lijkt voor de meeste ondernemers op tegenspoed. Deze crisis was er (gevoelsmatig) opeens, dat zorgt voor angst. Angst werkt echter zeer verlammend dus aan ons de kunst om z.s.m. aan te passen naar de huidige realiteit. Kijk die angst even in de ogen… Je brein vindt het vreselijk om dat wat er al is te verliezen, het behouden van dat wat er al is heeft prioriteit. Maar dat is helaas niet de realiteit voor veel ondernemers. Dus, kies om zo snel mogelijk te herpakken, aan te passen, je koers (tijdelijk) te wijzigen. En weet dat ook deze crisis weer een keer voorbij gaat. Kom je er sterker uit? Dat is aan jou.

Herpak jezelf, geen tijd voor slachtoffers

Afgelopen weken heb ik veel ondernemers gesproken. Er zijn ondernemers bij die opeens al hun geplande opdrachten geannuleerd kregen. Ik werk veel met trainers en coaches die normaal gesproken voor groepen staan: alles afgezegd.

Bij iedereen proef je de zoektocht naar antwoorden. “Hoe lang gaat dit duren?” “Wat betekent dit op de lange termijn?” “Hoe erg gaat het nog worden?” “Hoe sta ik er eigenlijk voor?” etc. Ik heb de antwoorden ook niet maar ik weet wel dat we hier met elkaar doorheen gaan en dat er, net als bij elke voorgaande crisis tot dusver, ook weer een kantelpunt moet komen.

We leven in een maatschappij die volksgezondheid hoog in het vaandel heeft (gelukkig maar), daar vangen we met elkaar de economische klap voor op en de overheid doet haar best om zo goed mogelijk te helpen. Gebruik de steun die de overheid biedt als dat echt nodig is om overeind te blijven of te overbruggen. Een aantal van de maatregelen zoals op de website van de Kamer van Koophandel toegelicht: Lees hier het hele artikel of klik hieronder voor specifieke onderwerpen uit het artikel:

Ik ben om eerlijk te zijn best wel onder de indruk van het steunpakket dat is opgesteld. En, daarbij komt dat ik het bijzonder waardeer dat er zo hard gewerkt wordt door de overheid om dit z.s.m. uit te rollen. Wat een aanpassingsvermogen!

p.s. mocht je jezelf er nou op betrappen dat je vindt dat de overheid te weinig doet… Dan heb je op dat gebied in elk geval een slachtoffer mentaliteit. Wees dankbaar voor wat ze WEL aanbieden, pak dat met beide handen aan indien nodig, en ga verder zelf doen wat nodig is!

Aanpassen om te (over)leven

Ben jij in staat om je aan te passen? Want dat is wat er nu van je gevraagd wordt als je omzet weggevallen is. Of nu je opeens je kinderen ook thuis hebt…

Met alle digitale mogelijkheden die er zijn moet je wel een extreem complex bedrijf hebben als je daar geen gebruik van kunt maken. Misschien zitten jouw klanten nu niet meer op jouw dienstverlening te wachten, maar dat zegt vooral dat je dienstverlening op dit moment niet (meer) waardevol is… Een crisistijd zorgt ervoor dat urgentie verandert, vraag en aanbod verandert. Dus het kan zijn dat er opeens geen behoefte meer is aan dat waar je normaliter je boterhammen mee verdiende. Pas je aanbod aan. Ga wat anders doen. Zorg dat het digitaal is! Je hebt aanpassingsvermogen nodig om in te haken op de nieuwe vraag die ook weer is ontstaan. Een crisis biedt minstens zoveel kansen als je er maar naar durft te zoeken. Er zijn tig bedrijven die juist nu een enorme groei gaan doormaken… Welke behoefte heeft jouw doelgroep in deze tijd? Hoe kun jij daarin voorzien?

Het is allemaal heftig maar we kunnen ons beter bekommeren om de slachtoffers dan te doen alsof we allemaal slachtoffer zijn. Vergeet niet dat jouw concurrenten net zo hard als jij geslagen zijn in deze tijd, wie komt er straks het sterkste uit? Zorg dat jij dat bent.

Ik gun je dat je rust vindt, ondanks de omstandigheden. Je angsten loslaat, we weten niet wat de toekomst brengt. Dat je doet wat nodig is om te behouden wat echt belangrijk is en dat je het aanpassingsvermogen creëert om hier sterker uit te komen.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *