,

Erkenning: bouw mensen op, erken hun kracht

‘Great leaders find ways to connect with their people and help them fulfill their potential.’ – Steven J. Stowell

Heel krachtig is iemand erkennen om zijn sterke kanten, of om wie hij is. Het is frustrerend om een leider boven je te hebben die jou niet erkent. Het is een regelrechte energiekiller voor de mensen die met je moeten werken. Durf mensen te erkennen voor hun sterke kanten! Neem hier ook de tijd voor. Spreek het uit, schrijf het op, zing het desnoods. Om wat voor relatie het ook gaat: als je een mooiere relatie wilt, begint het bij die ander erkennen om wie hij is en wat hij doet.

Erkenning en leeftijd

Zelf heb ik vaak meegemaakt dat er bepaalde vooroordelen aan de leeftijd worden gekoppeld: ‘Je bent nog zo jong, wat kun jij er nou van afweten?’ Sommige mensen zijn op hun 80ste nog steeds ‘geestelijk onvolwassen’ omdat ze nooit krachtige keuzes hebben gemaakt en nooit leiding hebben genomen over hun leven. Ze leven in een vicieuze cirkel: jaar in jaar uit hetzelfde saaie leven. Vertel mij dan niet dat een jong iemand die altijd zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, leiding heeft genomen over zijn ontwikkeling en groeiproces, en geen enkele confrontatie uit de weg is gegaan, er minder van afweet. Nee, integendeel. Hoe jonger jij je ontplooit als leider, hoe meer je gedaan krijgt. Kijk naar iemands vruchten, niet naar zijn leeftijd. Laat je nooit ofte nimmer tegenhouden omdat iemand de leeftijd overschat. Het gaat erom wat je doet in de jaren die je leeft. 

Leer van je fouten

Natuurlijk kun je als jongeling de plank ook weleens volledig misslaan. Maar als het goed is leer je daarvan. Dat zegt iets over wie je bent, niet over de plank die je misslaat.

Krachtige leiders weten dit en breken mensen daarom niet af, ze bouwen mensen op. Altijd. Als je met mensen omgaat moet je ze opbouwen. Je hebt nóóit een reden om iemand af te breken. Dit zou iedereen moeten beseffen. Wat zouden er dan veel geweldige dingen gebeuren op deze wereld.

Iedereen heeft potentie

Iedereen heeft een geweldige potentie in zich. Durf naar dat mooie te kijken, maak het zichtbaar. Leiders hebben de verantwoordelijkheid om daarvoor ruimte te creëren.

Neem de verantwoordelijkheid, besluit om vanaf nu altijd bewust bezig te zijn met het opbouwen van de mensen om je heen. Besluit dat je met andere ogen naar ze gaat kijken, gefocust op hun potentie en kracht.

Krachtige leiders erkennen mensen in wie ze zijn en wat ze doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *