‘Most people spend more time and energy going around problems than in trying to solve them.’ – Henry Ford

We hebben het al gehad over van waarde zijn en hoe belangrijk dat is. Problemen oplossen is een van de meest waardevolle zaken waar je mee bezig kunt zijn. Als leider is het belangrijk dat je problemen oplost die een zo groot mogelijke impact hebben. Je kunt bijvoorbeeld de nietjes in een nietmachine vervangen, werk uit handen nemen van een collega die zijn planning niet haalt, of je bezighouden met het vervangen van niet-functionerende teamleden. Dat laatste is wat leiders te doen hebben. De eerste twee zijn ook belangrijk, maar die taken moeten niet jouw verantwoordelijkheid zijn als leider.

Creëer jezelf zo dat je een oplossingsgericht persoon bent. Denk voortdurend in mogelijkheden, optimaliseer structuren en processen, zodat je bezig kunt zijn met het oplossen van grotere problemen.

Oplossingsgericht zijn helpt

Stel dat je team zijn omzetdoel niet realiseert. Door welk probleem lukt het niet? Dat heb je op te lossen. Als je salesteam niet presteert of je online marketing niet voor nieuwe leads zorgt, heb je een serieus probleem op te lossen. Maar daarvoor moet je wel oplossingsgericht zijn. Als je het probleem niet onder ogen wilt zien of er niet de verantwoordelijkheid voor neemt, valt er niets op te lossen. De oplossing is er namelijk pas als je het probleem erkent. Zonder probleem geen oplossing en andersom. Durf kritisch te kijken naar elk proces! Kijk naar jezelf, je team en je organisatie. Zoek overal de ‘zwakke’ schakels, de ‘problemen’ of mogelijke uitdagingen. En los het op.

Krachtige leiders zijn oplossingsgericht en nemen verantwoordelijkheid voor de problemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *