,

Financiele vrijheid: begrijp het financiële systeem

‘Financial freedom is available to those who learn about it and work for it.’ – Robert Kiyosaki

Het geldspel begrijpen. Tja, alleen dáárover kun je al een boek schrijven. Ik ga het beknopt houden. Voordat ik voor mezelf begon, las ik het boek ‘Rijke pa, arme pa’ van Robert Kiyosaki – een aanrader voor iedereen die het geldspel beter wil begrijpen. Het belangrijkste dat ik eruit leerde: als krachtige leider moet je niet afhankelijk zijn van geld dat voortkomt uit je tijdsinspanning. Je moet in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk verdienen. Dat kan alleen als je echt van waarde bent!

In mijn optiek is het belangrijk dat je financieel vrij bent. Hierbij jaag ik niet op ‘passief inkomen’ of ‘get rich quick-onzin’. Onder ‘financieel vrij’ versta ik dat je geld en mensen voor je laat werken, zodat je cashflow stabiel is en je je tijd er niet (meer) in hoeft te investeren. Binnen Succeswebsites heb ik dit op die manier gecreëerd. Anders zouden we niet in staat zijn geweest om Stichting Mountain Leaders volledig non-profit op te richten. Ook zou ik dan geen tijd kunnen besteden aan het schrijven van dit boek. Ik zou niet tot volle potentie kunnen komen, omdat ik beperkt zou zijn in tijd of geld.

Ik leg hierna uit wat volgens mij de stappen zijn om op termijn een stabiele cashflow te realiseren.

1. Focus op waarde toevoegen

Als we dus stellen dat het geldspel draait om waarde leveren, kunnen we een heel andere benadering hanteren. Je tijd is schaars, geld niet. Bedenk dus hoe je zo veel mogelijk waarde in zo weinig mogelijk tijd kunt toevoegen. Creëer waardevolle diensten of producten voor een specifieke doelgroep.

Het is zeer waarschijnlijk dat je in het begin gewoon al je besteedbare tijd nodig hebt om je onderneming van de grond te krijgen. Een stabiele klantenstroom krijgen kost over het algemeen veel tijd, energie en geld.

2. Automatiseer je bedrijfsprocessen

Als je waardevolle diensten of producten hebt, is het raadzaam om alle bedrijfsprocessen te optimaliseren. In de beginfase ga je hier een aantal keren doorheen om te ontdekken waar automatiseringsmogelijkheden liggen. Dit kan simpelweg een administratiesysteem zijn met kant-en-klare e-mailtemplates, offertes en facturen die periodiek verstuurd worden. Ook kun je een vraag die je tien keer per week moet beantwoorden onderdeel maken van een helpcentrum. Hoe meer je klant zelf kan doen, hoe minder tijd jij kwijt bent.

Denk ook aan een crm-systeem, automatisering voor marketing- en socialmediasystemen, etc.

3. Houd je vaste kosten laag

Houd te allen tijde je vaste kosten laag. Gebruik alleen de software die je echt nodig hebt. Probeer zo veel mogelijk eenmalig aan te schaffen, zodat je vaste kosten laag blijven. Huur geen peperduur kantoor, maar iets wat voor nu goed is en waarmee je minimaal een jaar vooruit kunt.

4. Laat mensen voor je werken

De volgende stap is geld investeren in mensen. Huur een specialist of juist een generalist in. Voor zelfstandige ondernemers geldt vaak dat ze als eerste een virtuele assistent nodig hebben, die op verschillende uitvoerende gebieden kan ondersteunen. Kom vrij van uitvoerende taken die geen onderdeel zijn van de waarde die je toevoegt.

5. Laat geld voor je werken

De volgende stap is geld zo investeren dat het voor een stabiele ROI (return on investment) gaat zorgen. Dit kun je doen door te investeren in activa die wederkerige inkomsten opleveren. Denk aan vastgoed, hosting, en verhuur van bouwmaterialen.

Let er dan op dat je focus niet op geld ligt, maar op waarde toevoegen. De focus is het grotere doel waarom je financieel vrij wilt zijn. Geld blijft puur het middel dat je kunt inzetten om een geweldig leven te creëren. Gebruik het op die manier, gericht op de lange termijn. Investeer slim en zorg dat je het geld zo snel mogelijk voor jou laat werken.

Krachtige leiders creëren (financiële) vrijheid door te focussen op waarde toevoegen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *