,

Ondernemerschap: wees bereid om risico te nemen voor groei

Ondernemerschap: Kenmerkend voor leiders is dat ze continu beslissingen nemen die gepaard gaan met risico’s. Iedere stap die gezet wordt, zorgt ervoor dat er weer een stap gezet kan worden. Die stap moet dan weer gezet worden en dit gaat zo maar door. Er komt geen einde aan. Laten we het voor het voorbeeld hebben over de risico’s van commerciële ondernemers. In principe geldt: hoe groter het risico dat je neemt, hoe groter de opbrengst of het verlies. Een risico met 100 euro zal geen grote impact hebben. En heel eerlijk: je zult het niet eens missen als het er niet meer is. Er zijn uitzonderingen waarbij je met weinig risico extreem goed geld kunt verdienen, maar over het algemeen zal je financiële hefboom niet groter zijn dan 100 procent.

‘Take the risk or lose the chance.’

Achteraf hadden we het allemaal gedaan

Om je toch even bewust te maken van de mogelijkheden: stel dat je een investering kunt doen in een bepaalde cryptocurrency. We hebben allemaal vol verbazing gekeken naar de waardestijging van de bitcoin. Stel je voor dat je in het begin voor 100 euro bitcoins had gekocht. Die kostten een paar cent per stuk. Laten we voor het gemak zeggen dat je ze voor 50 cent per stuk had gekocht. Dan had je er 200 gehad. Als je die halverwege 2017 had verkocht, had je er 2.500 euro per stuk voor gekregen. Dat betekent dat je met een investering van 100 euro een half miljoen had gemaakt. Dat is interessant ondernemerschap. Waarom heeft niet iedereen dit gedaan? En dan direct de vraag: waarom kopen we nu niet de volgende currency die hetzelfde lijkt te doen? Wat houdt ons tegen?

Onze verhalen waarom we nooit ondernemen

Allereerst is het een gebrek aan kennis. Als we niet wéten hoe we iets moeten doen, dúrven we het over het algemeen ook niet. Zeker niet als het zo speculatief is. Ook doen we de investering niet omdat we met dat geld enorm veel opties hebben. We kunnen het aan alle kanten investeren of spenderen. In plaats van voor hun 30ste al financiële vrijheid te realiseren, gaan de meeste mensen liever op vakantie; of ze rijden liever in een dure auto. Daarbij komt: we durven niet te hopen, laat staan geloven, dat het zo goed gaat als in het voorbeeld van de bitcoin. Een staatslot kopen is tot daaraan toe. Beleggen op de beurs lijkt in de ogen van een leek op hetzelfde soort gokken, maar dan zonder dat je verloren geld naar een goed doel gaat.

We zijn allemaal opgegroeid in een cultuur die je dwingt om ‘normaal’ te doen, en vooral ‘hard’ te werken en ‘veel’ te sparen. Dus het gros werkt dag in dag uit heel hard, is lang van huis, budgetteert zichzelf tot op de cent nauwkeurig en doet er alles aan om zo veel mogelijk te sparen.

Ondernemerschap? Doe maar gewoon normaal, toch?

Dat is niet goed of fout, maar als je met dat spaargeld wat meer risico zou nemen, kon je na verloop van tijd het geldspel op een hoger niveau spelen. Helaas is ons aangeleerd dat we normaal moeten doen, dus nemen we geen risico’s die we nu nog niet volledig kunnen bevatten. Jammer, want we kunnen veel meer impact hebben als we wat minder waarde zouden hechten aan het behouden van wat we nu hebben. Als we iets meer ‘risico’ zouden lopen, zouden we tot veel meer in staat zijn. Hoe zou het zijn als je voor je 30ste al financiële vrijheid hebt opgebouwd? Ik weet hoe het is, want die vrijheid had ik voor mijn 26ste al gerealiseerd. Het is geweldig! Het biedt de mogelijkheden om te doen wat je echt te doen hebt. Voor mij is dat mensen helpen groeien in leiderschap.

Hoe ga jij met risico om binnen ondernemerschap?

Ik schreef in de vorige alinea ‘risico’ tussen aanhalingstekens. Dat was niet zonder bedoeling. Want risico is zo subjectief als het maar kan. Stel dat we risico omschrijven als ‘de kans dat je de gedane investering verliest of dat er schade wordt veroorzaakt die de investering ook verloren maakt’. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op deze definitie dat het risico vaak wel meevalt.

Laat ik dat even kaderen. Krachtige leiders nemen geen risico’s waarvan ze de gevolgen niet kunnen overzien. Dat is ondernemerschap. Als op je bankrekening 20.000 euro staat die je niet nodig hebt, en je investeert 18.000 euro in een garagebox om die te verhuren, welk risico loop je dan? Laten we op safe spelen en een aantal verzekeringen afsluiten om de onwaarschijnlijkheden af te dekken. Dan loop je bijvoorbeeld het risico dat een huurder niet betaalt, dat je überhaupt geen huurder vindt, of dat er verborgen gebreken zijn waarvan je niet op de hoogte was. Och man, wat ‘verschrikkelijk’. Ja, dat kan allemaal gebeuren. Maar is dat nou echt wat je doet besluiten om het geld maar op de bank te laten staan?

Als je focust op al het negatieve dat je kan overkomen, zul je nooit tot actie overgaan. Als je besluit een leider te zijn die er ondanks de omstandigheden alles aan doet om het tot een succes te maken, zal je leven er voor altijd anders uitzien. Je hebt de keuze!

Krachtige leiders begrijpen dat risico’s genomen moeten worden om financiële vrijheid te creëren.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *