,

Groeien als ondernemer: wees altijd gericht op ontwikkeling

‘If you focus on goals, you may hit goals – but that doesn’t guarantee growth. If you focus on growth, you will grow and always hit goals.’ – John C. Maxwell

Alles wat leeft, groeit of zorgt voor nieuw leven. Het is niet eens een willen, het is een instinctief mechanisme om te overleven. Daarom gebeurt het gewoon. Eerder gaf ik het voorbeeld van een boom die jaar in jaar uit groeit, en zonder er iets voor terug te verwachten vrucht draagt, waaruit weer nieuw leven ontstaat.

Groei is een natuurwet

Mensen die in beweging zijn groeien continu. Het lijkt er echter op dat we het heel moeilijk vinden om te zaaien zonder er iets voor terug te verwachten. Maar goed, dat laten we even voor wat het is.

Als ‘groei’ een natuurwet is, kun je niet stilstaan of achteruitgaan. Je ontwikkelt je altijd. Zelfs als je ziek bent of de meest verschrikkelijke dingen meemaakt, vindt er groei plaats in je ‘zijn’. Al zit je hele dagen binnen en doe je niets anders dan ervaringen verwerken, dan nog is er sprake van ontwikkeling. Als je in beweging bent is er groei, ook al ben je je er niet van bewust.

Blijf in beweging

Je moet wel het belang gaan inzien van bewust bezig zijn met je ‘bewegingen’. In beweging zijn zorgt voor creatie. Daardoor groei je; je beleeft nieuwe situaties en ervaringen. Een zorgvuldig gekozen omgeving, je acties, werk, overige tijdsbesteding en denken zijn dus ook belangrijk voor de mate van je groei. Als je hiermee bewust aan de slag gaat, zul je op een ander niveau groeien.

Zeker leiders moeten bewust bezig zijn met groei. Hun handelen moet in lijn zijn met hun groeipotentie. Of het nu gaat om persoonlijke of zakelijke groei: blijf erop gefocust. Als je altijd gericht blijft op groei, kun je op den duur de grootsheid bereiken die je nu voor onmogelijk houdt.

Krachtige leiders zijn gefocust op groei en blijven continu in beweging.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *