Aandacht: wees uitzonderlijk gefocust

‘The ability to focus attention on important things is a defining characteristic of intelligence.’ – Robert J. Shiller

Alles wat je doet is krachtiger als je het met aandacht doet. Of het nu gaat om wat je zegt, je relaties of ontspanning: alles krijgt een beter resultaat. Aandacht is de bewuste keuze dat je focus gericht is op een bepaald aspect dat nu prioriteit heeft.

Aandachtig aanwezig zijn vergt wel wat van je. Het is de combinatie van in het hier-en-nu zijn, gefocust zijn, je bewust zijn van waar je bent en wat het doel is, luisteren, voelen en meebewegen. De rest van de wereld moet je even loslaten. Hoe vaak ben je in gedachten verzonken terwijl je omringd bent door geliefden? Hoe vaak spendeer je tijd, kijkend naar je telefoonscherm terwijl je in gezelschap bent? Hoe vaak luister je echt naar wat andere mensen je te vertellen hebben? Hoe vaak doe je je werk met volle aandacht en bij vol bewustzijn om het beste resultaat neer te zetten?

Aandacht begint bij bewustwording

Het begint bij bewustwording. Aandacht is krachtig. Je leven wordt een stuk aangenamer als je alles met echte aandacht doet: in een gesprek zijn, horen wat die ander zegt, luisteren naar wat je wordt verteld, er voor de persoon in kwestie zijn. Dat maakt je relaties absoluut waardevoller.

In een beïnvloedend gesprek geldt hetzelfde. Daar komt alleen nog de sturende factor bij: je werkt naar een bepaald doel toe. Door aandachtig in het gesprek te zitten, voel je veel beter aan hoe ver de potentiële klant in zijn besluitproces is.

Door alles met aandacht te doen, vanuit uitzonderlijke focus, krijg je mooiere vruchten. Je houding is dan gericht op waardevol zijn. Op ieder moment geef je het beste van jezelf, voor het welzijn van de ander. Uiteraard moet je als tegenwicht ook aandacht hebben voor jezelf, je energie en je eigen behoeften. Ook daarop moet je uitzonderlijk gefocust zijn, op de daarvoor aangewezen momenten.

Focus op wat nodig is, op de actie die nu ondernomen moet worden. Verzwak niet, wees niet terughoudend, maar doe gewoon wat gedaan moet worden.

Focus op wat je te doen hebt

Focus is wat iedere krachtige leider onderscheidt. Er zijn zoveel mensen die zo reactief omgaan met hun creativiteit, die lak hebben aan focus. Ieder idee dat leuk lijkt krijgt aandacht. Terwijl je daarmee nooit tot uitzonderlijke resultaten kunt komen. Iedereen weet dat verdeelde aandacht tot half werk leidt, en half werk tot halve vruchten. Zorg er daarom voor dat je heel helder hebt waar je naartoe wilt, of het nu gaat om je onderneming, carrière, relaties of hobby’s.

Je kunt je tijd, energie en geld maar één keer besteden. Dit kan door veel verschillende dingen half te doen óf te kiezen voor enkele elementen die je excellent gaat leven – door uitzonderlijke focus af te dwingen. Leuke ideeën hebben we allemaal. Je moet heel helder voor ogen houden wat punt B is en alleen bezig zijn met de weg ernaartoe. Punt C en de rest zijn voor later.

Aandacht: wees uitzonderlijk gefocust

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *