Besluitvaardigheid: pieker weinig, besluit wat je gaat doen

‘It is hard to fail, but it is worse never to have tried to succeed.’ – Theodore Roosevelt

Pieker weinig, besluit wat je gaat doen. Een gouden tip voor veel mensen. Hoeveel tijd besteden we aan piekeren over zaken? Vaak gebaseerd op angst voor dat wat ‘mis’ kan gaan, wat anderen ervan zullen vinden, of je het wel kunt, of het wel het juiste besluit is.

Keuzes moet je gewoon máken, zo snel mogelijk. Het helpt als je niet over al je keuzes hoeft na te denken. Adopteer een aantal principes, stel een aantal grenzen, waardoor je over flink wat opties niet hoeft na te denken.

Als het gaat om ‘levens veranderende’ kwesties, is het wat gecompliceerder. Dan helpt het om tijd in te plannen waarin je alle overwegingen voorbij laat komen. Neem het liefst vroeg in de morgen een uur de tijd. Weeg alle kanten van de situatie af. Bedenk wat de gevolgen zijn; zijn die het risico waard? Neem een besluit, stel doelen en ga aan de slag.

Eindeloos piekeren stoppen

Stop met eindeloos piekeren, het uitstellen van keuzes maken. Erken een probleem, bepaal de oplossing en fiks het. Als er verwachtingen van anderen bij betrokken zijn, manage die dan. Laat niets aan het toeval over, neem leiding over de situatie. Piekeren ontstaat door een gebrek aan leiderschap, neem leiding. Neem besluiten!

“Krachtige leiders nemen weloverwogen en snel besluiten over iedere situatie.”

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *