Jij bent verantwoordelijk: geef leiding aan jezelf

‘You and only you are responsible for your life choices and decisions.’Robert Kiyosaki

Leiders onderscheiden zich van niet-leiders door te allen tijde verantwoordelijk te zijn of anderen aan hun verantwoordelijkheden te houden. Iedereen is ergens verantwoordelijk voor en dat neem je serieus. Er is persoonlijk leiderschap voor nodig om je verantwoordelijkheden na te komen.

Het wordt een immense bende als niemand zijn verantwoordelijkheid op zich neemt. Al te vaak zie je dat mensen die een groot gevoel van verantwoordelijkheid hebben zichzelf over de kop werken door het ontbreken van (persoonlijk) leiderschap. Omdat ze zien dat anderen hun verantwoordelijkheden niet nemen, springen ze in waar nodig, met alle gevolgen van dien. Begrijp me niet verkeerd: ik heb veel respect voor de mensen die altijd ‘te veel’ hooi op hun vork nemen. Maar met dit boek hoop ik ze te helpen de verantwoordelijkheden bij de juiste persoon neer te leggen. Niet om zichzelf altijd maar over de kop te werken. Je moet goed voor jezelf zorgen!

Verantwoordelijk zijn en houden

Een leider neemt zijn verantwoordelijkheden. Eén ervan is: iedereen verantwoordelijk houden voor zijn eigen verantwoordelijkheden. Lees die zin nog een keer. Onthoud dit en ga het toepassen. Houd iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen verantwoordelijkheden.

Je moet een cultuur creëren die verantwoordelijkheid afdwingt, in je relaties, je werk en je organisatie. Die cultuur moet ademen dat iedereen zelf verantwoordelijk is en dat het persoonlijk leiderschap vraagt om ernaar te leven.

Mensen functioneren het beste als ze helder hebben waar ze verantwoordelijk voor zijn en als ze begrijpen wat er van hen verwacht wordt.

Iedereen moet zichzelf kennen, elkaar kennen, weten welke verantwoordelijkheden er zijn en welke zij hebben.

Zorg voor de juiste begeleiding en stimuleer mensen om te groeien in persoonlijk leiderschap.

Waak voor de slachtoffermentaliteit

Het tegenovergestelde van verantwoordelijkheid nemen is een slachtoffer zijn. Alsof alles je zomaar overkomt. Je kon er niets aan doen; je bent zielig en de schuld ligt altijd bij iemand anders.

Heb jij (on)bewust ook een slachtoffermentaliteit ontwikkeld op bepaalde gebieden in je leven? Neem even de tijd om hierover na te denken. Het kan simpelweg van alles zijn:

Ja, maar ik ben niet zo goed in leren. Ik heb ADHD. Ik heb chaos in mijn hoofd. Het zit nou eenmaal in de familie. Ik werd vroeger gepest. Mensen nemen me niet serieus. Ze begrijpen me niet. De docent kan niet goed uitleggen. Mijn baas gunt het me niet. Geen van mijn collega’s mag me. Etc.

Wees je er bewust van dat zulke kleine verhaaltjes je enorm kunnen belemmeren. Een slachtoffertje toelaten in je denken, gaat je waarde en leiderschap altijd in de weg zitten.

Aanwezig? Oké. Neem nu het besluit dat elke slachtoffermentaliteit absoluut een leugen is. Wees eerlijk tegen jezelf. Kies ervoor om van waarde te zijn vanaf dit moment. Neem afscheid van het slachtoffer, neem de volle verantwoordelijkheid.

Sorry, je bent niet zielig

Mijn bedoeling is je te helpen om een krachtige leider te zijn. Dan moet je afrekenen met het slachtofferschap. Je bent geen slachtoffer! JIJ beslist dat je jezelf een slachtoffer vindt. We maken allemaal nare dingen mee in het leven. Maar we besluiten zelf hoe we ermee omgaan. Gun jezelf om echt jezelf te zijn. Stop met het koesteren van slachtofferschap.

 

“Krachtige leiders nemen hun verantwoordelijkheden en houden anderen aan hun verantwoordelijkheden.” – Joël van Amerongen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *