Proactief: leef vanuit een krachtige, toekomstgerichte houding

‘Best way to predict your future is to create it.’ – Stephen Covey

Als leider ben je krachtiger als je proactief bent. Een reactieve leider zal altijd achter de feiten aanlopen en minder resultaat bereiken.

Proactief zijn gaat over zien wat nodig is en daar direct naar handelen. Niet afwachten, niet terughoudend zijn. Gewoon doen wat nodig is. Je creëert de volgende mogelijkheid in plaats van in te spelen op de omstandigheden die je overkomen.

Groei binnen de organisatie

Stel dat de organisatie wil groeien. Om het gewenste doel te behalen zijn nieuwe klanten nodig. Je gaat als organisatie doen wat nodig is om die klanten te krijgen in plaats van dingen te doen die tussendoor komen (de reactieve werkzaamheden). Denk hierbij aan supportwerkzaamheden, een klant die belt met een klacht, of je e-mails afhandelen. Als je nieuwe klanten wilt aantrekken, dan zul je aan de slag moeten met je marketing en sales, maar de rest van de werkzaamheden moet ook gedaan worden. Je moet tijd inplannen om actief je pipeline te vullen. Je hebt tijd nodig om offertes te maken en ze op te volgen.

Een proactieve leider werkt altijd aan de hand van een plan met een gewenst resultaat in het vooruitzicht. Hij wordt niet aangestuurd, maar doet wat hij moet doen om zijn plan te realiseren. Zorg dat je altijd weet waar je naartoe werkt. Laat niets aan het toeval over en voorkom dat je reactief handelt.

Krachtige leiders zijn proactief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *