Flexibiliteit: omstandigheden zijn onvoorspelbaar

‘You must take personal responsibility. You cannot change the circumstances, the seasons, or the wind, but you can change yourself. That is something you have charge of.’ – Jim Rohn

Een van de kenmerken die ik tot nu toe altijd heb gezien bij leiders is hun vermogen tot flexibiliteit.

Ons brein is geneigd om structuur te creëren, waardoor zaken comfortabel voortgaan. Weinig verandering, weinig nieuwe dingen, weinig vooruitgang en vooral niet te veel groei. Want het is nu toch goed? Ja, dat is een van de functies van ons brein – vooral van het reptielenbrein. Ons instinctieve breintje doet er alles aan om te overleven. Dus als je overleeft met bepaalde denk- en gedragspatronen, dan ambieert ons brein om die in stand te houden. We leven immers en dat is het doel. Of we er alles uithalen of maar een klein beetje doet er niet toe volgens het reptielenbrein.

Verhalen verkopen aan jezelf

Door ons instinctieve brein zijn we niet zo flexibel. Bij de minste of geringste wijziging begint stress voelbaar te worden. We gaan piekeren, piekeren en nog eens piekeren. We vertellen onszelf het ene na het andere verhaal. En de waarheid? Er is vrijwel geen waarheid in ons denken. We denken dat wat we vinden waar is, maar dat is ondertussen wel achterhaald. We vertellen verhaal na verhaal om ons een bepaalde overtuiging eigen te maken. En ja, dan wordt het vanzelf ‘de waarheid’. Jammer, want het leven is zoveel mooier als je het gewoon leeft als een reeks gebeurtenissen binnen de meest bijzondere processen die zich dag in dag uit afspelen – gebeurtenissen waarop je invloed hebt en waarmee je flexibel kunt omgaan.

Je wil is sterker

Het is geweldig om te beseffen dat de andere kant van ons instinctieve brein juist extreme flexibiliteit is. Ja, echt waar: ons brein helpt ons met aanpassen aan iedere soort omgeving, voedsel, culturen en omstandigheden. Het is bijzonder dat het zo tegenstrijdig kan zijn. Gelukkig is de eigen wil altijd sterker dan het brein. Het brein is vaak wat meer volhardend. Daarom is ‘willen’ ook niet hetzelfde als ‘doen’.

Leef je leven vanuit een flexibele houding ten opzichte van alle omstandigheden. Maak je niet te druk. Vraag jezelf af wat het ergste is wat er kan gebeuren en durf lekker te relativeren. Vaak zijn we te bang, meestal moet je dingen gewoon dóén!

Krachtige leiders hebben een flexibele houding tegenover omstandigheden en gebeurtenissen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *