Relativeren: gevoelens en gedachtes zijn controleerbaar

Relativeren: Hoe is het met je gevoelens? Heb je ze vrijwel altijd onder controle? En je gedachtes? Ben je je bewust van de verhalen die je jezelf vertelt? Ben je je bewust van alles conversaties die zich in je hoofd afspelen?

‘Your emotions are very unstable and should never be the foundation for direction in your life.’ – Joyce Meyer

Controle over je emoties

Krachtige leiders hebben zichzelf onder controle. Je kent het vast wel: er gebeurt iets waardoor je overmand wordt door emoties. Je kunt het niet meer binnenin houden, het komt er gewoon uit. Hier is niets mis mee. Maar als het tijdens een conflict met je collega of partner gebeurt, kun je flink wat schade aanrichten als je besluit je mond open te trekken vanuit die extreme emotie.

De uitdaging is dat we vaak allerlei kleine frustraties, irritaties of pijn verzamelen en die een beetje proberen te sussen. Maar we kennen allemaal het voorbeeld van de overlopende emmer. Vol is vol. Daarom moet je er als krachtige leider voor zorgen dat je een gat maakt in die emmer. Leer direct te dealen met je gevoelens en gedachtes.

Relativeren: neem gevoel niet altijd serieus

Hoe vaak komt het voor dat we geen zin hebben? Dat ons hoofd ergens niet naar staat? Dat we ons niet goed voelen en daarom besluiten om een beetje te hangen? Het is onzin. Net als jij hebben krachtige leiders dagelijks met dit soort afleiding te maken. Ze besluiten om er geen aandacht aan te geven. Gewoon niet zeuren, niet voelen, niet denken. Gewoon dóén. Doen wat nodig is, vandaag, nu.

Voorkom ellende, vermijd afleiding met relativeren

Er is altijd een reden waarom we iets uitstellen of onze afspraken niet nakomen. Waarom laten we ons zo makkelijk afleiden? Waarom nemen we onszelf niet serieuzer dan onze gedachtes, verhalen en gevoelens? Wees je daar als leider van bewust: zorg ervoor dat je die mogelijke afleiders of uitstellers waarneemt. Besef goed dat we in een maatschappij leven waar continu prikkels aanwezig zijn. We hebben niet geleerd om bewust om te gaan met alles wat op ons afkomt. Hoe we dat moeten verwerken, hoe we het een plekje geven. Hoe we ervoor zorgen dat we niet uitgeput raken en continu als een stel zombies van app naar app scrollen om de ene na de andere afleiding op te slaan. Vind je het gek dat je gevoelens, gedachtes en energie signalen geven dat je er niet nog meer bij kunt hebben? Vind je het vreemd dat je ongeluk ervaart terwijl je continu je eigen leven vergelijkt met dat van anderen via (sociale) media?

Relativeer angst en onzekerheid

We krijgen via het nieuws voornamelijk ellende voorgeschoteld, waardoor we steeds individualistischer lijken te worden. De angst en onzekerheid nemen toe. En jij, wat doe jij? Ben jij leider over alle informatie die je verwerkt? Ben jij je ervan bewust wat alle informatie en prikkels met je doen? Deal je ermee vanuit de juiste instelling?

Geef leiding aan jezelf

We moeten leren om controle te hebben over alles wat binnenkomt. Train jezelf om prikkels uit te schakelen en ontspannen met informatie om te gaan. Train jezelf in het verstaan van je gedachtes. Leer luisteren naar je gevoelens en stuur ze. Geef leiding aan je gevoel in plaats van andersom.

Krachtige leiders hebben hun gedachtes, gevoelens en emoties bewust onder controle

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *