Zelfkennis: ken je sterke en minder sterke kanten

‘Learn to know yourself… to search realistically and regularly the processes of your own mind and feelings.’ –Nelson Mandela

Weten wie je bent, wat je krachten zijn en wat je valkuilen zijn. Een basis voor krachtig leiderschap.

Voordat je leiding kunt geven aan anderen, moet je leidinggeven aan jezelf. Dat laatste gaat moeilijk als je jezelf niet kent. Hiermee zeg ik niet dat je moet geloven wie je zegt dat je bent. Ik zeg hiermee dat je moet creëren wie je wilt zijn en moet weten wie je nu bent. Je moet je beginpunt definiëren, anders wordt het moeilijk om de kortste route naar je bestemming te nemen.

DISC persoonlijkheidsprofiel

Voor zelfkennis gebruiken we altijd het DISC-persoonlijkheidsprofiel van Persolog®. Hierdoor worden je externe en interne zelfbeeld helder. We zijn er niet voor om mensen in hokjes te stoppen, maar er is geen methode zo verhelderend als deze. Het is interessant om te zien hoe mensen zich herkennen in de profielomschrijvingen nadat ze de test hebben gedaan. Het geeft een duidelijk zelfbeeld en zorgt voor bewustwording van krachten en valkuilen. Met deze basis is het prettig om mensen te coachen, omdat je kunt inspelen op hun behoeften en kunt helpen ze in beweging te zetten in de richting van hun doel.

Pas jij binnen het systeem?

Vanuit Mountain Leaders coachen we jongeren (van 18-23 jaar) met leiderschapspotentie. Zij hebben veel profijt van de uitkomst van de test, omdat ze op school nooit zijn erkend in hun leiderschapspotentie. Velen konden niet meekomen in het ‘massasysteem’ omdat ze anders zijn dan de massa. Dat maakt ze niet beter of minder, maar in de ogen van de maatschappij heb je een achterstand als je geen diploma’s op zak hebt. In onze ogen is het papiertje bijzaak; kennis is belangrijk, maar alleen als je die toepast. Een diploma op zich doet niets voor je.

Herkenning van jezelf voelt als een warme deken

Zodra je middels een persoonlijkheidsprofiel bevestigd wordt in wie je op dit moment bent, geeft dat handvatten voor de toekomst. Het geeft richting om je potentie te benutten. Het is noodzakelijk dat je daartoe eerst in jezelf en je potentie gelooft. Maar het is net zo goed noodzakelijk om te weten waar je mindere kanten liggen. Als je je bewust bent van je persoonlijke uitdagingen, kun je alsnog besluiten om het gewenste doel te realiseren zonder je interne conversaties de overhand te geven. Niet zeuren, niets vinden, niets denken, gewoon doen wat nodig is.

Zelfkennis en… ken je team

Uiteindelijk is het raadzaam om een team (je collega’s) om je heen te creëren die je ondersteunen op de gebieden waar je kracht niet ligt, zodat je bezig kunt zijn met datgene waar je goed in bent.

Krachtige leiders kennen zichzelf en creëren een team om zich heen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *