,

Balans: speel het spel op een hoog niveau, ten koste van niets

‘The challenge of work-life balance is without question one of the most significant struggles faced by modern man.’ – Stephen Covey

Ben jij in balans? Is jouw leven in balans? Je relaties, werk, privé? Hard werken en ontspanning? Veel mensen lijken balans te ambiëren; soms is het net alsof die onbereikbaar is. Herken jij dat? Balans is niets meer dan evenwicht. Is balans echt zo ingewikkeld? Ik hoor mensen zo vaak zeggen dat ze nu echt in balans zijn.

Is het misschien helemaal niet zo ingewikkeld? Of beter nog: wat maakt het eigenlijk uit? Kijk naar je vruchten. Misschien moeten we het niet zoveel hoofdruimte laten innemen.

Het interessante is: wat voor mij de balans is, is voor iemand anders extreem. Balans in je leven hebben is een beetje ‘overrated’. Hoe bedoel ik dat?

Wat is balans voor mij?

De titel van dit hoofdstuk zegt dat je het spel op een hoog niveau moet spelen – ten koste van niets. Dat is voor mij balans. Je doet alles wat nodig is om het leven te hebben dat je wilt, zonder dat het ten koste gaat van het leven dat je nu hebt. Dus het gaat niet ten koste van de voor jou belangrijke dingen in het NU.

Het gaat niet over de onzinvragen die je op een verjaardag krijgt als je vertelt dat je ondernemer bent, zoals: ‘O, maar lukt het je dan wel om balans tussen werk en privé te houden? Ben je ’s avonds ook vaak druk met je werk bezig? Ben je niet bang dat je onderneming je alles kost?’ Man, wat een onzin! Het is echt niet te geloven dat dit de gedachtes zijn waarmee we ons voortdurend bezighouden.

Balans vanuit leiderschap

Als je vanuit leiderschap je leven leidt, is er altijd een balans. Het kan niet anders. Want jij kiest wat je wel en niet in je leven wilt hebben. Dan kan het in de ogen van vrienden of familie uit balans zijn, maar wat weten zij nou? Zij zijn jou niet. Kijk naar de vrucht! Balans is misschien ook wel te omschrijven als: doen wat nodig is om de gewenste vruchten te krijgen en ondertussen genieten van het proces. Ik kan overdag keihard werken, vanuit focus. Dan kan ik van de wereld zijn en geen aandacht hebben voor andere zaken. Maar zodra ik besluit dat de werktijd voorbij is, ís die ook voorbij. Dan ga ik ontspannen: genieten met mijn vrouw en vrienden, lekker uit eten of een avondje op de bank hangen. Rust pakken, slapen, sporten, weekenden en avonden vrij zijn – het zijn allemaal keuzes.

Onbalans

Onbalans ontstaat pas als je niet meer besluit waar je aandacht, tijd, geld en energie naartoe gaan. Als de controle weg is. Als je wordt geforceerd om iets te moeten. Als je voortdurend chaos in je hoofd hebt of je zorgen maakt over financiën. Dan is je balans ver zoek. Als alles goed is, ben je nog steeds in balans. En dat is niet de balans die wij kennen.

Het ambiëren van balans lijkt voor velen helaas een excuus om niet te gaan voor succes voor je volledige leven. Het is een gebrek aan leiderschap, omdat angst een rol is gaan spelen. De angst om uit balans te raken lijkt vaak groter dan de behoefte om je volle potentie te bereiken. Waar sta jij?

Krachtige leiders spelen het spel op een hoog niveau om te bereiken wat ze willen bereiken, maar niet ten koste van iets waardevols wat ze nu hebben.

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *