In het hier-en-nu zijn: uit het hoofd, in het nu

‘Your big opportunity may be right where you are now.’ – Napoleon Hill

Als je besluit om in het nu te zijn, wordt je leven absoluut beter. We leven zo vaak in ons hoofd. We dromen, piekeren en fantaseren; we voeren talloze gespreken met onszelf. Het probleem hiervan is dat we bezig zijn met de toekomst of het verleden, niet met het nu. Terwijl ‘nu’ het enige moment is dat telt. Nu kun je impact hebben. Als je nu zaait, kun je in de toekomst oogsten, maar het draait om het nu. Het momentum.

Nadenken over waar je over vijf of tien jaar wilt staan of wie je dan wilt zijn, kan best waardevol zijn, maar dan alleen als je direct doelen stelt en je jezelf committeert om die te bereiken.

Wees voorzichtig met inspiratie

Een coachee van me vertelde dat hij tijdens zijn werk voortdurend podcasts van inspirerende ondernemers en leiders beluisterde, en dat afwisselde met toekomstdromen: over wat hij over een jaar of tien bereikt wil hebben. Hij raakte geïnspireerd door wat hij hoorde en koppelde die nieuwe inspiratie aan potentiële mogelijkheden voor de toekomst. Zo was hij gefascineerd door de mogelijkheid dat er over tien jaar uitsluitend zelfrijdende auto’s zijn, en veel routinematig werk vervangen is door robots. Daar kwamen natuurlijk veel ideeën bij: hoe kon hij erop inspelen, wat kon hij tevoren doen?

Heeft het zin om de toekomst te overdenken?

Nadenken over toekomstige ontwikkelingen – mooi toch? Ik zie dat wat anders: krachtige leiders zijn in het nu en bedenken op dit moment hoe ze de meeste waarde kunnen leveren. Ze weten nu wat ze te doen hebben en zijn niet bezig met ‘tien jaar later’. Alle ontwikkelingen vinden niet in de toekomst maar in het nu plaats. Een goede leider speelt op het juiste moment in op wat dán van waarde en nodig is.

Uitgeblust over straks? Je leeft nu…

Ik vroeg mijn coachee wat het resultaat was van de inspirerende podcasts en de toekomstdromen. Hij antwoordde dat hij daardoor geen voldoening meer haalde uit zijn bijbaan. Hij veroordeelde zichzelf voor zijn routinematige werk, omdat dat binnen een paar jaar waarschijnlijk door een robot gedaan zou kunnen worden. Hij was zich er niet van bewust dat hij door zijn interne conversatie al het moois van het nu miste. Hij besefte nog niet dat hij de keuze had om zelfs een in zijn ogen eenvoudige werkzaamheid tot iets leerzaams te maken. En dat geeft niet, het is niet goed of fout.

Zijn beslissing was: stoppen en een onderneming starten. Dat is geweldig, als hij in het nu de juiste acties neemt en niet in zijn hoofd gaat zitten omdat hij in de toekomst misschien wat anders wil doen. Aan de hand van mijn voorbeeld liet ik hem zien dat het belangrijk is om in het nu te zijn en gewoon actie te ondernemen:

Werk stap voor stap naar je eigen dromen

Jaren geleden besloot ik om voor mezelf te beginnen. Ik ben gestart als freelance accountmanager terwijl mijn ambitie was om een eigen onderneming te runnen. Ik besloot om gewoon te starten met de eerste stap: A. Nadien werd B zichtbaar, en dáárna C. Nu, vijf jaar later, staat mijn onderneming Succeswebsites zoals ik ooit had gehoopt. Ik creëer nu alle tijd en ruimte die nodig is om me volledig te focussen op mijn missie: mensen helpen om te groeien en zich te ontwikkelen in (persoonlijk) leiderschap, zodat ze hun volle potentie gaan benutten.

De eerste stappen richting mijn missie

Stap 1: Eerst moest ik Succeswebsites op het benodigde niveau krijgen.

Stap 2: Vervolgens begonnen we Mountain Leaders (begin 2017). Van daaruit coachen we jongeren tussen de 18 en 25 om krachtige leiders te worden. Toen ik de Mountain Leaders Group voor een deel bij elkaar had, zag ik de volgende stap om dichter in de richting van mijn missie te komen.

Stap 3: Een boek schrijven over hoe je een krachtige leider wordt (ongeacht je leeftijd). Op die manier zouden we een concreet “handboek” hebben voor de coaching binnen Mountain Leaders maar ook voor een veel bredere doelgroep daarbuiten. Dat boek is ondertussen geschreven en de eerste druk is al niet meer verkrijgbaar.

Het mooie is dat dit 3 stappen zijn op hoofdlijn niveau, elke stap kende ook nog minstens honderd stappen op zichzelf… En, altijd geldt dat ik het een jaar eerder nooit bedacht zou hebben. Het ontstaat in het hier en nu. Daarom vind ik het zo belangrijk dat je altijd in beweging blijft… Dat je altijd stappen blijft zetten.

Wees dus niet voornamelijk bezig met wat je in de toekomst gaat doen. Je moet besluiten wat je nu te doen hebt, zodat je de volgende stap kunt zien: A, B, C, D, E, F, G… Stapje voor stapje.

Terug naar het hier-en-nu: Waardevolle relaties zijn NU

In het hier-en-nu zijn is ook een voorwaarde om waardevolle relaties op te bouwen en te onderhouden. Relaties waarin je echt om elkaar geeft en een soort wederzijdse onafhankelijkheid hebt gecreëerd. Als je er niet echt kunt zijn, weet ik zeker dat je geen relaties hebt ontwikkeld waardoor je echt geluk ervaart of groeit als persoon. Er moet verbinding zijn om waardevolle relaties te krijgen.

Verbinding krijg je alleen als je aandacht hebt voor anderen, mee durft te gaan in hun proces en uitdaging, en een betrouwbare steunpilaar durft te zijn. Maar ook door in alle confronterende eerlijkheid jezelf een spiegel voor te houden en te communiceren over de waarden van de relatie. Over hoe je met elkaar omgaat, wat de verwachtingen zijn en wat je wel en niet fijn vindt. Je moet in het nu zijn om het gesprek echt aan te kunnen gaan. Mensen openen zich niet volledig als ze het gevoel hebben dat jij afwezig bent.

Krachtige leiders zijn in het nu. Ze doen wat nu nodig is en weten dat de volgende stap vanzelf zichtbaar wordt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *