,

Doelgericht werken: van A naar B, keer op keer

‘Stop setting goals. Goals are pure fantasy unless you have a specific plan to achieve them.’ – Stephen Covey

Doelgericht zijn helpt je om de gewenste resultaten te bereiken binnen de gestelde tijd. Krachtige leiders werken altijd doelgericht. Ze zijn niet random bezig met werk. Ze doen wat nodig is.

In dit artikel gaan we het hebben over doelgericht werken: gefocust blijven op de gestelde doelen – keer op keer besluiten om de koers niet te veranderen, maar door te gaan, recht op je doel af.

Doelgericht werken

Als je een langetermijndoel hebt gesteld, definieer dan ook je subdoelen. Ideaal gezien maak je er behapbare stappen van, zodat je iedere keer één stap zet, één actie onderneemt, één stap vooruitdenkt. Je focust dus op wat als eerste nodig is en doet dat ook. Daarna de volgende stap, en de volgende, etc. Neem het besluit dat je alle subdoelen (die je behapbaar hebt gemaakt of nog gaat maken) aan een deadline verbindt. Wanneer heb je welk subdoel bereikt?

Je bent zelf de belemmerende factor

Waar het vaak misgaat: we verliezen onze doelgerichtheid omdat we focussen op een andere stap dan de eerste. We haken vanzelf af als we niet geloven dat iets haalbaar is. Terwijl haalbaarheid altijd te maken heeft met de stap die je ervoor gedaan hebt. Je ziet de volgende stap vaak pas als je eraan kunt beginnen.

Waak voor afleiding

Een plan uitwerken, besluiten nemen en deadlines stellen… Misschien ervaar je dat als inspirerend en motiveert het je om aan de slag te gaan. Er zijn wel wat uitdagingen… Die inspiratie kan eenvoudig vervliegen en motivatie is ook geen stabiele bouwsteen. Er zullen altijd momenten komen dat “geen zin hebt om” te doen wat je had besloten te doen. Op die momenten kan het wel zo zijn dat je door iets anders geïnspireerd bent geraakt, een nieuw idee bijvoorbeeld. Dat kan net zo goed een leuk voorstel van iemand zijn… En voor je het weet ben je het doel kwijt en kun je doelgericht werken dus op je buik schrijven.

Werk voor jezelf uit wat mogelijke afleiding voor jou kan zijn. Op welke momenten neig jij te stoppen met doelgericht werken? Zijn je doelen dan minder belangrijk geworden? Of heb je een verhaal in je hoofd die je overtuigt dat je doelen eigenlijk te hoog gegrepen zijn? Wat belemmert je?

Focus op genomen besluiten en bereik je doel

Om je doelen succesvol te bereiken moet je de daarvoor gestelde periode doelgericht werken. Focus op wat je elke dag te doen hebt volgens je plan. Probeer waar mogelijk elke vorm van uitstelgedrag de nek om te draaien zodat je continu groei blijft zien en dus voldoening kunt ervaren van je doelgerichte acties.

 

Krachtige leiders werken doelgericht. Ze zijn bezig met de actie die ze nu kunnen ondernemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *