,

Rust: wat je zaait zul je oogsten, respecteer de tijd

‘Believe in yourself. Trust the process. Change forever.’ – Bob Harper

‘Rust’ is een onmisbare term voor krachtige leiders. Slechts weinig mensen hebben rust zonder door te slaan in passief of comfortabel zijn. Ik heb het niet over rust in de zin van lui zijn of half werk doen, maar over rust hebben terwijl je als persoon groeit, je bedrijf groeit, je omzet stijgt en je impact toeneemt. Rust is voor mij het vol vertrouwen weten dat de oogst vanzelf komt. En dat we dat niet kunnen forceren. Ik zie zoveel ondernemers die continu hard zwoegen en er alles aan doen om te kunnen oogsten. Maar we hebben beperkt invloed op de oogst. We hebben invloed op wat we zaaien. Weet daarom: als je zaait of waarde toevoegt, komt de oogst vanzelf op, klaar om binnengehaald te worden.

Forceer de tijd niet

Als er onrust in je is, weet je dat je de tijd forceert. Je bent er nog niet klaar voor. Je hebt het inzicht en de wijsheid nog niet; de middelen ontbreken en daarom zie je de oplossing niet. Dit principe maakt het eenvoudiger om jezelf niet voorbij te lopen.

Hoe vaak heb jij een beslissing genomen vanuit onrust? Hoe vaak heb jij iets gedaan waarvan je onrust kreeg? Wat heeft dat je gekost? 

We willen groeien

Begrijp me goed, ik heb het hier niet over comfortabel zijn. Comfort gaat om tevreden zijn met wat je hebt en het allemaal op z’n beloop laten. Rust gaat over je doelen bereiken zonder dat je jezelf gek maakt. Veel van de ondernemers die ik gecoacht heb, hebben net als ik last van het ‘groeisyndroom’. Het voelt zo verschrikkelijk leeg als ze niet groeien. Ze worden direct onrustig als ze een bepaalde periode niet de gewenste resultaten bereiken. Ze gaan keihard aan de slag en proberen af te dwingen om resultaat te krijgen, maar dit is niet de manier.

Ik heb ook last van dat groeisyndroom. Ik krijg veel energie als ik groei, van tastbaar resultaat. Bijvoorbeeld van omzet die gefactureerd wordt. Dat is uiteraard ook een van je meetpunten om te kijken hoe succesvol je bent als ondernemer. Maar het mag nooit ten koste gaan van je rust.

Zodra onrust in het spel is, ontstaat stress in je lichaam. Door die spanning blokkeert je systeem en kun je niet efficiënt doen wat nodig is. Spanning ervaren is geen reden om iets niet te doen, maar je benut niet je volle potentie. Uiteraard gaat een krachtige leider ook door met zijn acties, ondanks spanning, stress of onrust. Maar als je zo effectief mogelijk wilt zijn, doe je alles vanuit rust. Zo zorg je ervoor dat je jaar in jaar uit kunt doorgaan in dezelfde kracht. Het voorkomt pieken en dalen, het creëert een solide groei.

Krachtige leiders doen alles vanuit een innerlijke rust.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *