Stel grenzen: sla piketpalen en beweeg je daarbinnen

‘When you’re in a leadership role, you can never please all of the people all of the time. There’s also a lot of responsibility that goes along with it that others may not realize.’ – Joyce Meyer

Je moet weten waar je grenzen liggen en anderen in staat stellen om die niet te overschrijden. Dat klinkt misschien een beetje anders dan wat je gewend bent. Het heeft namelijk met jouw leiderschap te maken. Vertel werkelijk iedereen waar jouw grenzen liggen en dat ze er niet voorbij moeten gaan. Zo stel je de ander daartoe ook in staat.

Zie het als meerdere aaneengesloten landen zonder kaart die de landsgrenzen aangeeft. Niemand heeft dan een idee van de grensovergangen. Die worden pas helder als exact bepaald is waar die grenzen liggen.

Grenzen stellen voor je omgeving

Als je weet waar je grenzen liggen en daaraan vasthoudt, weten mensen in je omgeving waar ze aan toe zijn. Ze weten wat wel en niet kan, wat ze van je kunnen verwachten en wat niet.

Als leider wil je dat mensen weten of ze wel of niet op je kunnen bouwen. Jij bepaalt op welke gebieden je er wel of niet voor ze bent. Je kunt niet alles voor iedereen betekenen. Als leider ben je proactief en daarom stel je grenzen. Als je daar niet duidelijk in bent, zullen steeds meer mensen aan je gaan hangen. Ze zullen over de grenzen van je energie, tijd, geld, aandacht en liefde heen gaan. Ik suggereer niet dat mensen bewust proberen om op deze gebieden iets van jouw grenzen te overschrijden, maar mijn ervaring is wel dat velen zich omringen met mensen, activiteiten en werkzaamheden waarmee ze anderen over die grenzen laten gaan. Ook als het gaat over grenzen stellen ben je uiteraard zelf verantwoordelijk. Het is jouw besluit dat je anderen ruimte laat innemen, omdat je geen grenzen hebt gesteld.

Grenzen bewaken – voor wie dan?

Als je jouw grenzen helder hebt gesteld, is de volgende uitdaging om ze te bewaken.

Er zijn altijd mensen die zonder dat ze er erg in hebben je grenzen dreigen te overschrijden:

  • Het net te extraverte type dat al direct veel ruimte inneemt vanaf het moment van binnenkomst.
  • Het creatieve type dat continu je aandacht eist terwijl je gefocust aan het werk bent: even een ‘nieuw, geniaal idee’ delen.
  • Het type dat continu wil praten, het gesprek op gang probeert te houden omdat stiltes ongemakkelijk zijn. Mensen, er is niets mis met een stilte, die is echt niet eng.
  • Het type dat zichzelf regelmatig voorbij rent en dan van zijn collega’s verwacht dat ze alles opknappen, of anderen juist de volle laag geeft om zelf goed uit de verf te komen.
  • Het type dat te veel bezig is met vergelijken en ‘meer’ zijn dan de ander.

Herken jij een of meer van deze types in je omgeving? Blijf dan heel duidelijk je grenzen bewaken. Te veel mensen raken uitgeput omdat ze hun grenzen niet helder hebben.

Krachtige leiders stellen grenzen en bewaken ze.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *