,

Timemanagement: geef leiding aan het enige wat schaars is

Timemanagement: Besef jij dat het enige echte schaarse op deze wereld jouw tijd is? Elke minuut die voorbijgaat brengt je dichter bij je laatste. Tijd is het kostbaarste bezit dat we hebben. Daarom is het goed om zorgvuldig met je tijd om te gaan. Zowel zakelijk als privé.

‘Either you run the day or the day runs you.’ – Jim Rohn

Leidinggeven aan je tijdsbesteding

Om andere resultaten te krijgen, moet je binnen de tijd die je hebt zo effectief en productief mogelijk zijn. Veel zelfstandige ondernemers en werknemers ruilen hun tijd in voor geld. Je bent tientallen uren per week bezig voor geld. Geld is uiteraard nodig, maar vergis je niet in het feit dat iedere uitgave een stukje van jouw tijd heeft gekost. Eigenlijk draait het hele systeem om de waarde van onze minuten. Een arts voegt volgens de maatschappij veel waarde toe per uur en wordt daarom flink betaald. Een verkoopmedewerker binnen de detailhandel krijgt een stuk minder voor zijn tijd. Uiteraard is de impact van de tijdsbesteding kleiner. Besef dus dat je wordt betaald voor de waarde die je toevoegt in je tijd. Hierover later meer.

Ik hoop dat het binnendringt. Je tijd is kostbaar. Heel kostbaar. Besteed die op de juiste manier. Kies ervoor om altijd productief, efficiënt en effectief te werk te gaan. Stel daarom prioriteiten: wat doe je wel en wat niet? Of dit nu gaat om je werk of om een avond uit met vrienden. Kies zorgvuldig. Besteed ook niet te veel tijd aan piekeren, want dat brengt je niets. Overdenk zaken goed en neem dan een besluit om er actie aan te koppelen.

Timemanagement in loondienst

Ik ben zelf niet gewend om in loondienst te werken. Ik ben me ervan bewust dat veel mensen vastzitten aan bepaalde werktijden. Dit is prima. Je hebt je tijd (zeg 40 uur per week) ingeruild voor een stukje zekerheid in de vorm van geld en verzekeringen. Daarom kun je de tijd die je vrij hebt besteden aan je leven. Maar houd jezelf niet voor de gek door te spreken van ‘in de tijd van de baas’. Die tijd bestaat namelijk niet. Het is jouw tijd, die je hebt toegezegd aan een werkgever in ruil voor geld en zekerheid. Ga productief, efficiënt en effectief te werk. Wees de beste werknemer die een werkgever zich kan wensen. Leef alle kenmerken van een krachtige leider en zie dat je tijd steeds waardevoller wordt voor je werkgever.

Als ondernemer

 ‘Time is more valuable than money, because time is irreplaceable.’ – John C. Maxwell

Als ondernemer moet je streng durven zijn. Professionele organisaties beseffen veelal de waarde van tijd. Maar van zelfstandige ondernemers wordt nogal eens verwacht dat ze dingen wel even regelen. Herinner opdrachtgevers eraan dat je niet in loondienst bij ze bent. Elk uur dat je werkt vertegenwoordigt een geldbedrag. Dat is de zakelijke afspraak die je hebt gemaakt. Als je dit consequent hanteert, kun je ook de waarde leveren die je wílt leveren. Houd je aan de hoofdopdrachten, houd de relatie zakelijk, en manage de verwachtingen.

Als je kijkt naar zelfstandige ondernemers onderling, moet je helemaal streng zijn, vooral bij starters. Op de een of andere manier wordt tijd in het begin als grootste startmiddel gezien. Begrijpelijk als er weinig geld binnenkomt, maar dat heeft niets met jouw agenda te maken. Hoeveel collega-ondernemers willen koffie met je drinken om eens te kijken of jullie ooit wat voor elkaar kunnen betekenen? Onzin! Eis altijd een concreet doel. Ondernemen is zakelijk. Koffiedrinken zonder zakelijk doel kun je wel met leukere mensen doen, bijvoorbeeld je relatie, je vrienden of familie.

Timemanagement zie je terug in je volle agenda

Durf kritisch te zijn op je volle agenda en op wat je produceert binnen je werktijd. Werk met aandacht en focus. Durf ook tijd voor klanten te kaderen. Bepaal de tijd die je neemt voor een verkoopgesprek. Automatiseer zo veel mogelijk processen. Gebruik software om tijd te besparen. Kies voor eenvoud, maak dingen niet complex, anders kost het veel tijd.

Ontstijg zo snel mogelijk het uurtje-factuurtjesysteem. Lever waardevolle producten of diensten en reken daar een vast tarief voor. Dit stimuleert om de switch te maken naar waarde toevoegen in plaats van uren werken. Wees gericht op waarde leveren.

Timemanagement in Privé

In privésituaties is het minstens zo belangrijk om je tijd goed te managen. Ik heb veel respect voor vaders en moeders die hele gezinnen runnen. Ik kom zelf uit een gezin van vier kinderen. Het huishouden en de opvoeding vormen een fulltimebaan. Veel ouders werken daarnaast parttime of fulltime, hebben een prima sociaal leven, zijn maatschappelijk betrokken, lid van kerken of sportverenigingen, gaan op vakantie – petje af daarvoor!

Ik geloof dat veel mensen zichzelf privé nogal eens wegcijferen voor andere gezins- of familieleden. Dat is niet verkeerd, maar ik adviseer je om ook tijd voor jezelf in te plannen. Uiteraard naar behoefte. Probeer rust te houden; een gezin runnen moet je op de lange termijn volhouden. Durf keuzes te maken: aan wie of wat besteed je tijd, en hoe vaak? Neem de leiding over je tijd.

Vergeet niet:

  • Je tijd is het meest kostbare dat je hebt.
  • Besteed je tijd als een leider, zo productief, efficiënt en effectief mogelijk
  • Creëer zo veel mogelijk waarde binnen zo min mogelijk tijd.
  • Neem je ‘vrije’ tijd ook serieus. Durf nee te zeggen tegen zaken die niet waardevol voor je zijn

Krachtige leiders nemen hun tijd serieus en daarom nemen ze timemanagement serieus. Ze beseffen dat tijd schaars en uiterst waardevol is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *